Söreink

A BELGA SÖR TÖRTÉNELME
Belgium lakói törzsekbe szerveződve éltek ezen a területen már a korai időkben is. Itt az asszonyok feladata volt a kenyér sütése, az étel főzése és meglepő módon a sör főzése is. Sok fajta sör gazdagította a törzsek italkészletét.

Ennek oka az lehetett, hogy az asszonyok versengtek egymással, hogy kié a legízletesebb, így mindenfajta fűszerrel ízesítették az italt. 

[Bővebben...]Tehát a sör legkülönbözőbb skáláját már ebben az időszakban is fel tudta mutatni a történelem. A középkor idejében a kisebb városok peremén elhelyezkedő kolostorokban főzték a sört. A legrégebbi oklevél a sörfőzés alapításáról szól, ami 1068-ból származik. A 13. században szakmává vált ennek az italnak a készítése. A királyi bevétel nagy részét a céhes sörfőzdéktől beszedett adó tette ki, ennek ellenére néhány város meg is gazdagodott e tevékenység űzéséből. A sör nemcsak ital, szakmaadó, de nélkülözhetetlen eszköz lett a szórakozás körében. De hirtelen véget ért a sör “virágzása”. A 18. század végén (a francia forradalom idején) sok kolostort leromboltak a franciák, így akadályt
gördítettek a további működés és fejlődés elé a sörgyártásban. Napóleon viszont véget vetett az anarchiának és helyreá lli´totta a gazdasági életet. Fokozatosan cégekké nőttek a főzdék. 900-ra kb. 3200 sörfőzde volt Belgiumban; minden városra vagy falura egy főzde jutott. Ekkor már erős társadalmi jelentősége volt.
Az első világháború érzékenyen érintette ezt az iparágat, ugyanis ismét lerombolták a sörgyártás központjait, a gyárakat. A háború után
nemcsak emberhiány volt a gyárakban, de anyaghiány is föllépett, így a belga sörgyáraknak nyersanyagot kellett igényelniük Németországból.
Ebben a helyzetben csak egy lehetőség maradt a sörfőzés megmentéséhez, még pedig, hogy társuljanak, egybeolvadjanak a sörfőzdék; vagyis óriásvállalatok alakultak ki. A második világháború alatt újabb problémák merültek fel – minden iparág területén, így a sörgyárakban is amelyeket később megoldottak. A legfontosabb, hogy ma is ízlelhetjük azt a sört, amelynek hatalmas történelmében voltak fejlődést és sikert hozó, illetve nehéz időszakok is.

Chimay White - Cinq-Cents, Corsendonk, Delirium Tremens, Duvel, Kasteel Tripel, La Guillotine, Palm Royale, Satan Gold, Barbar Honey, Tripel Karmeliet, Westmalle Tripel

GYÜMÖLCSÖS SÖRÖK - Max Havelaar

A Mongozo sörök története Afrika szívében kezdődött.
A Zambia, Angola és Kongó területén szétszóródott Chokwe törzs női tagjainak több mint két évszázada az egyik legfontosabb teendőjük nem más, mint hogy sört készítsenek pálmadió felhasználásával.A különleges recept anyáról lányára szállt évszázadokon keresztül, mígnem egy lány nélkül maradt anya megtörte a hagyományt: tudását fiú unokájának, Henrique Kabia-nak adta át. A fiú 1993-ban menekültként érkezett Hollandiába egyetlen darab papírral, rajta a pálmadióból készült sör titkos receptjével. 1998-ban elkészítette a különleges főzetet, mellyel teljesen új dimenziót nyitott az európai sörfőzésben. A sör sikereinek köszönhetően a következő tíz évben újabb és újabb egzotikus sörök láttak napvilágot a Mongozo sorozaton belül, banán, quinia, kókusz és mangó ízesítéssel.A Mongozo szó Chokwe nyelven annyit tesz: Egészségedre.

Delirium Red, Kasteel Rouge, Floris Apple, Floris Fraise, Floris Framboise, Floris Kriek, Floris Ninkeberry, 

BÚZASÖRÖK
Corsendonk Blanche, Blanche de Namur, Blanche de Bruxelles, 

BARNA SÖRÖK
Chimay Blue - Grand Réserve, Chimay Rouge - Prémiere, Corsendonk Pater Noster, Delirium Nocturnum, Gulden Draak, Hoegaarden de Verboden Vrucht, Kasteel Donker, Trappistes Rochefort 8, Westmalle Dubbel, 

FÉLBARNA
Bush, Pauwel Kwak, Orval, Satan Red, 

Sörkereső

Címkék szerint

Menü
Menü